Vårda dina linser & ögon

För oss linsanvändare är det inte bara viktigt att vårda sina linser, det är minst lika viktigt att ta hand om sina ögon. Här ska jamforlinser.se därför visa dig hur du bör sköta dina linser och dina ögon.

Linsskötsel

  1. Tvätta alltid dina händer riktigt noggrant innan du tar ut eller sätter i dina linser. Om du snusar lössnus eller har varit i kontakt med starka kryddor eller chili bör du vara extra noga och eventuellt göra rent händerna med sprit.
  2. Gnugga dina linser försiktigt i linsvätskan även om det står ”No Rub” på den.
  3. Om du inte använder endagslinser och således förvarar dina linser i linskoppar ska du se till att de alltid är stängda när du inte använder dem så att det inte kommer in smuts, damm och bakterier i dem.
  4. Se till att locket på linsvätskan alltid sitter på när du inte använder den. Förvara den inte där det råder minusgrader eller i direkt solljus, detsamma gäller för dina linser.
  5. De flesta linsvätskor ska slängas om de har varit öppna i tre månader eller längre.
  6. Byt ut dina linskoppar minst en gång i kvartalet men ännu hellre varje månad.

Ta hand om dina ögon

  1. Om du har torra och känsliga ögon kan det vara bra att smörja dem med speciella ögondroppar för linsbärare. Sådana ögondroppar lägger sig som en skyddande hinna på din hornhinna.
  2. Gnugga inte dina ögon för det kan skada linsen och din hornhinna. Om du absolut måste göra det så ska du stänga dina ögon och gnugga ytterst försiktigt.
  3. Använd solglasögon eftersom de skyddar dina ögon mot det skadliga UV-ljuset och gör dina ögon och linser mindre torra. Om du inte skyddar dina ögon mot UV-ljuset kan du även drabbas av grå starr när du blir äldre.
  4. Få i dig viktiga vitaminer och mineraler som vitamin B som finns i kött, spannmål och vissa grönsaker, DHA som finns i fet fisk, A-vitamin som finns i oljor, mejerivaror och fet fisk, samt zink som finns i skaldjur och nötter. Både ögat och synen mår bra av det här.