Synundersökning

Även när du beställer linser på nätet måste du såklart göra en synundersökning någon gång då och då. Jamforlinser.se rekommenderar att du gör det i alla fall en gång om året. Du kan antingen göra det hos din lokala optiker, eller vilken annan optiker som helst, och sedan begära att få ut ditt linsrecept eftersom alla optiker enligt lag är skyldiga att ge dig det. Numera finns det också massor av linsbutiker/linsoptiker på nätet som samarbetar med optiker över hela landet som du kan göra en billig synundersöknings hos.

Viktigt med synundersökning

  1. En anledning till att du bör göra regelbundna synundersökningar är såklart synkontrollen. Det är viktigt att veta om synen har förändrats och i så fall vilka värden du behöver för om du använder fel linsstyrka ser du inte bara sämre utan kan även bli trött och få huvudvärk.
  2. Under synundersökningen kan optikern även se om du har fått några nya synfel, såsom astigmatism, ålderssynthet eller färgblindhet. Om så är fallet kommer optikern skriva ned det i ditt nya linsrecept och anteckna vilka nya värden som gäller.
  3. Optikern kontrollerar även om dina ögon mår bra och granskar ögonlocken, hornhinnan och andra delar av ögonen. Det här är mycket viktigt för om optikerna hittar något fel får du rekommendationer om vad du bör göra så att du inte riskerar att drabbas av sådant som hornhinnesläpp, irriterad hornhinna och liknande. Ibland kan det räcka med att man använder glasögon istället för linser ett tag så att ögonen får vila eller byter till en annan skonsammare linssort.

Så går en synundersökning för linser till

  1. Om du aldrig har varit hos optikern tidigare får du fylla i ett formulär där du bland annat anger om du har några ögonsjukdomar.
  2. Din syn kontrolleras, först hur du ser utan dina linser, sedan med dina linser om du redan använder linser.
  3. Ögonens skick kontrolleras och om det är första gången du ska använda linser gör man det extra noggrant.
  4. Optikern gör en bedömning om vilken sorts lins du bör använda och skriver ner det tillsammans med dina värden i ett linsrecept.