Linsvätska

Linsvätska är ett måste för dig som använder linser. De enda linser som inte kräver linsvätska är endagslinser eftersom du alltid slänger dessa linser efter en dags användning. Även om du använder dygnetruntlinser är det bra att ha linsvätska eftersom även dessa linser ibland behöver plockas ut och rengöras.

Linsvätskans funktioner

Linsvätskan fyller flera funktioner. Den rengör dina linser från smuts och proteinbeläggningar, den motverkar bakterie- och svampangrepp och fungerar som förvaring. När du sköljer dina linser försvinner eventuell smuts och när de förvaras i linsvätskan desinficeras linserna så att eventuella virus-, svamp- och bakterieangrepp försvinner och proteinbeläggningarna löses upp.

Inga alternativ till linsvätska

Det finns inga alternativ till linsvätska. Om du av någon anledning skulle få slut på din linsvätska ska du absolut inte använda kranvatten istället. I kranvatten kan amöba spridas och dessutom går det knappt att använda linser som legat i kranvatten. De blir grumliga och faller inte på plats. Du bör även skölja dina linskoppar med linsvätska istället för med kranvatten så att de förblir sterila och inte riskerar att drabbas av amöba.  Så vad du än gör, se till att alltid ha linsvätska hemma.

Olika typer av linsvätska

Det finns många olika typer av linsvätska som passar olika typer av linser, men det finns linsvätskor som passar de flesta sorters linser, som till exempel Opti-Free. När du använder Opti-Free sköljer du bara av dina linser innan du lägger ner dem i linskopparna. Du behöver alltså inte gnugga dina linser som man måste göra med vissa linsvätskor.