Linser och synfel

Tyvärr får många människor en försämrad syn i och med att de blir äldre och det är inte ovanligt att man blir tvungen att införskaffa ett par glasögon med tiden. Dock behöver synfel numera inte vara ett större problem och klumpiga glasögon är ett minne blott, då det idag finns en uppsjö av linstyper som kan korrigera de flesta synfel. Idag behöver man med andra ord knappt märka av synfel, tack vare dessa osynliga små verktyg.

I denna artikel ska vi titta närmare på linser och vilka synfel som kan korrigeras med hjälp av dem. Har du ett synfel kan det vara en god ide att läsa på om vilka linser som passar just dig och din vardag innan du börjar leta efter de perfekta linserna.

Astigmatism

Astigmatism, eller brytningsfel som det även kallas, orsakas av att hornhinnans yta inte är jämn. Konsekvenserna av detta synfel är att ljuset inte faller rakt in på hornhinnan som i ett friskt öga, utan ljuset bryts istället på grund av ojämnheterna och sprids ut i ögat. Man får därmed svårare att se och brytningsfel uppträder ofta i samband med närsynt- eller översynthet. I de allra flesta fall är astigmatism ett medfött synfel, dock kan det korrigeras med hjälp av toriska liner.

Långsynthet

Långsynthet, som även kallas för översynthet eller hyperopi, gör att ögats förmåga att se på korta avstånd försämras. Detta synfel, som gör att man inte ser lika bra på nära håll, är ett av de vanligaste och faktum är att många faktiskt föds med en tendens till översynthet. Med åren kan synfelet försvagas och istället övergå till närsynthet, dock är detta inte särskilt vanligt.

Närsynthet

Som du säkert kan lista ut så är närsynthet motsatsen till långsynthet, det vill säga att du ser bättre på kortare avstånd än på långt håll. Anledningen till detta är eftersom ögat är längre än vanligt, vilket innebär att ljuset som träffar ögat får sin brytpunkt för långt fram jämfört med dess vanliga brytpunkt. Närsynthet träder ofta fram i tonåren och utvecklas i och med att man blir äldre.

Synfelet kan korrigeras med hjälp av konkava linser och dessutom är linser i detta fall en mycket bättre alternativ än glasögon. Detta eftersom att synfältet vid användning av linser blir större än om man använder glasögon med ett skarpt glas.

Ålderssynthet

Åldersynthet är ett mycket vanligt förekommande synfel och det börjar uppenbara sig runt 50-årsåldern. Konsekvensen är att man får svårare att se på nära håll, vilket beror på att ögats lins stelnar vilket gör ciliarmuskeln i ögat får svårare att ställa in sig till olika avstånd.

Lider du av ålderssynthet är ett par bifokala linser, som anpassar sig till både långa och korta avstånd, ett mycket bra alternativ. Faktum är att bifokala linser ofta är ett bättre alternativ än ett par progressiva linser.

Färgblindhet

Färgblindhet är inte ett särskilt vanligt synfel och det är i princip alltid medfött. Är man färgblind har man svårt att uppfatta skillnaden mellan röda och gröna nyanser eftersom ögat saknar en grupp tappar, det vill säga de synceller vars syfte är att urskilja färg. Vanligtvis har man tappar som är känsliga för blåa, röda och gröna färger men är man färgblind saknas någon av dessa typer.

Färgblindhet kan tyvärr inte korrigeras med hjälp av linser, dock är det inga problem att använda linser trots att man är färgblind.